0.014915943145752 load time till 0.015176057815552 load time till
J.O.Nash
Laatste online op 18 Aug 2016 om 12u35
" Uit liefde voor de stiel! "

Verhalen Het Dipje (en vervolgens de recordweek)!


titel foto
  • titel foto
  • titel foto
titel foto  
Van ezel tot koerspaard?
Het dipje!
De spanning stijgt. Nog minder dan twee maand rest onze man om top te zijn op het WK tijdrijden voor journalisten in Lierde. En net nu kreeg hij af te rekenen met een dipje.

Vorige week was het weer van dat: een bezoekje aan Energy Lab. Op het programma: een bike fitting-sessie, oftewel een poging om mijn positie op de fiets te optimaliseren, maar daarover binnen enkele weken meer. Omdat ik daar nu toch was, kon ik evengoed ter controle op de weegschaal en onder de scanner, stelde mijn coach Kristof De Smet voor. Toch?

Chips, bier en voetbal
Mijn enthousiasme was niet groot. Waarom niet? Eerlijk? Omdat na mijn dramatische tijdritdebuut vorige maand de goesting om keihard door te blijven trainen, verdwenen was. Resultaat: een week met amper 170 trainingskilometers op de teller, een laagterecord sinds de start van mijn (poging tot) transformatie van ezel tot koerspaard. En nog erger: genieten op de fiets was er niet bij gedurende die ene week. De zin om vanuit mijn luie zetel – frisse pint en zak chips bij de hand - een tiental WK-matchen mee te pikken, des te meer. En dus wist ik met zekerheid dat weegschaal en scanner voor het eerst in maanden slecht nieuws zouden uitbraken. En zo geschiedde: 83,6 kg, ofte bijna 2 kilo meer dan bij mijn vorige bezoek aan Energy Lab op 7 mei. ‘Oei, slechte punten, Jonas!’ Kristof keek bedenkelijk. ‘Al hoeft dit nog geen ramp te zijn. Wie weet heb je meer spiermassa aangekweekt, wat zelfs positief nieuws zou zijn.’ De scanner zou uitsluitsel brengen. Ik herinnerde me meteen de woorden van een ex-ploegdokter van Davitamon-Lotto die ook fan was van de bodyscan. ‘Ik heb al renners gehad die beweerden dat ze ’s winters veel getraind hadden. Ik was geneigd hen te geloven omdat ze effectief waren afgevallen. Tot ze onder de scanner gingen en hun vetpercentage 5% hoger bleek te liggen dan bij hun vorige meting. Dan weet je dat ze alleen maar op hun lui gat hebben gelegen. Want: spieren wegen meer dan vet.’ Zijn credo: de scanner liegt nooit.

Recordweek
De zes minuten die de scanner nodig heeft om mijn volledige lichaam te ontleden, lijken twee uur te duren. Maar dan heeft hij zijn verdict klaar. ‘Je vrees was ongegrond, Jonas. Je bent weliswaar 1,7 kilo bijgekomen, maar je bent een kilo vet kwijt. Je vetpercentage bedraagt nog 16,7%. Met andere woorden: goed gewerkt!’ Ik tel dus 2,5 kilo spieren meer dan de vorige scan en kom langzaamaan in de buurt van de beoogde 15% vet. Mijn kortstondige dipje heeft dus niet al te veel averij teweeggebracht. Integendeel! Dat dipje sleepte trouwens niet al te lang aan. Het was uiteindelijk mijn halve trouwboek die me weer op het goede pad bracht: ‘Je hebt hier al zes maand geen klop uitgevoerd in het huishouden omdat je niet wilde afgaan op dat WK, nu ga je dat alles niet weggooien omdat je toevallig een mindere dag had. En als je het dan toch laat schieten, kan je meteen de uren die je anders aan trainen besteed, gebruiken om de garage op te ruimen, de dakgoot te schilderen en het gras af te rijden.’ Meer was er niet nodig om mij opnieuw gemotiveerd op de fiets te krijgen. Wat volgde was een voor mij absolute recordweek. 509 kilometer op zes dagen tijd! Dankzij die recordweek - en een uitputtend ritje van 120 km bij 38° over talloze Ardeense hellingen - heb ik trouwens nog meer bewondering gekregen voor profrenners dan voorheen. Want zij rijden zich momenteel drie weken aan een stuk elke dag kapot op Franse Tourwegen terwijl mijn benen na één enkel Ardennenritje (waar ik weliswaar héél diep ging op enkele hellingen) de volgende dag zelfs niet goed genoeg waren om de B-ploeg van wielerclub Admiraal te volgen, terwijl ik anders mee het kopwerk doe bij de A-ploeg. Van ezel tot koerspaard? Die dag was het eerder van ezel tot muilezel.

Tussenstand:
Aantal kilometers: 7.950 km
Gewicht: 83,6 kg (81,2 kg op 7 mei)
Vetpercentage: 16,7% (18,2% op 7 mei)

Onze man eet en drinkt tijdens al zijn trainingen de verschillende producten van 3Action Sports Nutrition. U kan dat straks ook! Wij mogen van 3Action maar liefst 15 sportvoedingpakketten ter waarde van € 65 weggeven. Mailen naar koerspaard@p-magazine.be en hopen dat de ezel u goed gezind is.
 
Geschreven door J.O.Nash
Datum: 16 Juli 2010
Aantal keer bekeken: 1103
Aantal reacties: 3
 
  • 10.00/10

Rating: 10.0/10 (2 stemmen geregistreerd)

3 reacties